Το ιστορικό παρελθόν ως μέσο διαμόρφωσης της πολιτιστικής στρατηγικής και της διεθνούς εικόνας μιας χώρας: Χρήσεις του εθνικού αφηγήματος της Ισπανίας στον 20ό αιώνα
Κατερίνα Παπαϊωάννου, Ιούνιος 2022
Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει ως αντικείμενο να διερευνήσει το ρόλο της ιστορίας στη διαμόρφωση της πολιτιστικής στρατηγικής των χωρών και της διεθνούς εικόνας τους. Αναδεικνύεται η σημασία του ιστορικού παρελθόντος στη δημιουργία του έθνους-κράτους και η επίδρασή του στην προσπάθεια των κρατών να δημιουργήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Αναλύεται το πώς η πολιτική σκηνή αναμειγνύεται στη μετάδοση του ιστορικού παρελθόντος στις επόμενες γενιές μέσω της διαμόρφωσης του εθνικού αφηγήματος. Παρουσιάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα τάση των τελευταίων δεκαετιών να προσεγγίζεται το παρελθόν μέσα από την οπτική της πολιτιστικής κληρονομιάς (cultural turn). Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό σημείο ανάλυσης αποτελεί η διαμόρφωση εθνικής πολιτιστικής στρατηγικής στο σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον μιας και ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της ‘‘ήπιας ισχύος’’ των χωρών. Χρησιμοποιείται ως περίπτωση ανάλυσης η Ισπανία κατά τον εικοστό αιώνα, μια χώρα που συγκλονίστηκε στο διάστημα αυτό από μεγάλα ιστορικά γεγονότα (εμφύλιο πόλεμο, δικτατορίες, κ.ά.). Αναλύεται διεξοδικά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η χώρα το ιστορικό παρελθόν της στην προσπάθειά της να χτίσει ένα καλύτερο, δημοκρατικό μέλλον.
Το ιστορικό παρελθόν και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν θεμέλιο λίθο για τη χάραξη μελλοντικών στρατηγικών προκειμένου η κάθε χώρα να βελτιώσει την εικόνα της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή πολιτική αρένα. Στόχος της παρούσας διατριβής, η ανάδειξη της συντονισμένης προσπάθειας των χωρών να ενδυναμώσουν την έννοια του εθνικού στοιχείου στο εσωτερικό τους με κύριο εργαλείο τη δημιουργία του εθνικού αφηγήματος αλλά και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους στο εξωτερικό μέσω της ανάπτυξης πολιτιστικών στρατηγικών, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αύριο ελπιδοφόρο, ευοίωνο και ευήμερο.
Επιβλέπων: Χρήστος Μεράντζας, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών