Virtual Street Museum
Η μελέτη και έρευνα της αρχαίας τοπογραφίας έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που αναδεικνύει τις διαχρονικές μεταμορφώσεις των αρχαίων πόλεων, τα πολλαπλά στρώματα κατοίκησης ενός τόπου, καθώς και τις διαφοροποιήσεις του αστικού χώρου μέσα στην ιστορική του πορεία.
Όμως, αυτός ο σημαντικός όγκος αρχαιολογικού υλικού δεν είναι προσβάσιμος από το ευρύ κοινό και συνήθως απρόσιτος για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επίσης, η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος συναντά και αντικειμενικά εμπόδια. Η “αθέατη πόλη” που κρύβεται κάτω από τα θεμέλια της σύγχρονης πόλης, σπάνια μπορεί να αναδειχτεί με ανασκαφές, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, π.χ. στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, πολλά μνημεία έχουν καταστραφεί, και είναι γνωστά μόνο από γκραβούρες, σχέδια ερευνητών ή/και εικασίες. Η σύγχρονη τεχνολογία, με την δημιουργία εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (augmented reality, virtual reality) επιτρέπει την “πραγματοποίηση” του υλικού της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας δημόσια προσβάσιμης διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία μπορεί να προβάλλει τον σημαντικό όγκο του αρχαιολογικού υλικού στο ευρύ κοινό και να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η Εικονική πραγματικότητα μπορεί να “αναπαράγει” τις μεταμορφώσεις και διαφοροποιήσεις του αστικού χώρου στην ιστορική του πορεία, καθώς και ΄να “υλοποιήσει” μνημεία πολιτισμού διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
Το προτεινόμενο έργο, βασίζεται στο υλικό της Εταιρείας Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας ΔΙΠΥΛΟΝ, και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνολογιών/τεχνικών και καινοτόμων μεθόδων/εργαλείων ανάλυσης, τεκμηρίωσης, του πολιτιστικού αποθέματος. Η Εταιρεία ΔΙΠΥΛΟΝ εστιάζει στη συλλογή, οργάνωση και διάδοση δημοσιευμένου αρχαιολογικού υλικού, αρχειακών τεκμηρίων και χαρτογραφικών δεδομένων, με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, για την προώθηση της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας και την προβολή του μνημειακού μας αποθέματος. Με την σύμπραξη διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και της Χαρτογραφίας, αναπτύσσει την έρευνα, καθώς και την οργάνωση και μελέτη του πλούσιου, αλλά διάσπαρτου και αφανούς αρχειακού υλικού, σχετικού με την τοπογραφία των αρχαίων πόλεων. Η εικονική αναπαράσταση της αρχαίας τοπογραφίας θα υλοποιηθεί μέσα από την στοχευμένη επιλογή βασικών διαδρομών στην αρχαία Αθήνα από τα χαρτογραφικά δεδομένα και τις μελέτες και θα αποτελέσει ένα “Εικονικό Μουσείο Δρόμου” που θα αναδείξει τα μη ορατά στοιχεία της αρχαίας τοπογραφίας πάνω στον καμβά της σύγχρονης πόλης, και θα μετασχηματίσει το* δρόμο ως μουσείο. Οι καινοτόμες μέθοδοι εικονικής πραγματικότητας θα εφαρμοστούν και στο πολιτιστικό απόθεμα των συλλογών του Ιδρύματος Θεοχαράκη μέσω ευρείας κλίμακας ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των συλλογών του Ιδρύματος, στη βάση διεθνών προτύπων μεταδεδομένων και διαλειτουργικότητας. Στόχος των παραγόμενων εφαρμογών, είναι και η πολιτιστική εκπαίδευση των επισκεπτών διαμέσου της βιωματικής πολιτιστικής μάθησης. Η εικονική αναπαράσταση των συλλογών του Ιδρύματος θα επιτρέψει την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος στο ευρύ κοινό, την έξοδο του μουσείου από τα τείχη και την λειτουργία του έξω στον δρόμο.
Φορείς Χρηματοδότησης:
Κοινοπραξία Υλοποίησης: